Small Rancher Gets the Biggest Addition | Season 3

Written by Jenny Marrs on . Posted in .

This one was really special to me. Never in a million years would I have imagined that my sister and her family would move from their home in Colorado here to Arkansas. I’m just so incredibly grateful to have them close and now, that we finally have them near us, I intend for them to stay! So, Dave and I set out to build them a home that would meet all the needs on their list, plus more, and make sure they never want to leave. This one was definitely our biggest Fixer to Fabulous project so far. We went up; we went out; we went extra! There could be no other way – as Rob says, “Go big or go home.”

The house Angie and Rob bought is in an excellent location where they can walk to Bentonville square and enjoy the shops and restaurants nearby. The house itself, however, was not excellent. It was a 1,100-sq-ft ranch with three small bedrooms and only one bathroom. After our reconstruction and additions, the house is now a two-story, house with more than double the square footage, an additional garage and three additional bathrooms. 

Exterior

BEFORE

Angie and Rob wanted a house that is modern inside and out. I knew we needed to add texture in order to create a well-balanced exterior. So, we added a combination of brick, poplar wood paneling and board and batten siding all around the exterior of the house. The metal roof finishes off the modern exterior design, and the herringbone pavers on the driveway pair nicely with the herringbone wooden floor we installed throughout the interior of the house. I also LOVE the modern gas lanterns and was so excited to get these on the house! Overall, this home is modern but it’s not stark. The natural elements we incorporated help to add warmth and beauty.

AFTER

SOURCES

Gas Lanterns | St. James Lighting via Howse

Window Tinting | Tint Works

Metal Roofing | Central States Manufacturing

Flag | Allegiance Flag Supply

Architect | Burris Architecture 

Landscaping |Double J Landscaping LLC

Exterior Paint Color | Benjamin Moore Simply White

Living Room

BEFORE

We wanted to surprise them with a dramatic entrance to the house. Rob asked for an aquarium to give a nod to their time living in Florida and in Hawaii, and we took it to the next level. This extra-large aquarium holds 1,000 gallons of salt water, houses a custom coral surround and serves as an interesting window into the wine room. For the wine room, Dave created a floor-to-ceiling wall rack with steel dowels to rest the bottles, and we added a small high-top table. Now, it’s a perfect spot to sit and view the beautiful fish while enjoying a glass of wine. 

In the living room, the high ceiling and large windows let in plenty of natural light. The white paint throughout the open area adds brightness to the house, while the gas fireplace anchors the living room and keeps it feeling cozy. 

What you didn’t get to see on the show is the fact that we installed a film to the front windows to create privacy for their family. When the film is turned on, the windows are opaque and neighbors walking by can’t see inside. A perfect solution without taking away from the incredible wall of glass and natural light. 

AFTER

SOURCES

Furniture, Rug & Art | Howse

Fish Tank | Worlds Under Water 

Wine Wall | Dave Marrs

Floors | Heritage Hardwood Floors

Stairway Sconce | CB2

Wall Color | Benjamin Moore Simply White

Kitchen

BEFORE

As a professional chef, Rob needed a proper chef’s kitchen, and the open concept was a must for entertaining. Rob and Angie also love to host Sunday Family dinners, and I’m happy to be on the receiving end! We have a big family and need a lot of space in this kitchen. We provided them with plenty of counter space for prep, lots of cabinet storage, an incredible  60″ Italian range and a total of four ovens. The quarter-sawed white oak cabinetry created the kitchen of my dreams! It’s modern, yet the natural materials help to create a warm and welcoming space. 

One thing we weren’t able to show you all is the large dining room we built adjacent to the patio after the main house was complete. It is where we have two large dining tables for plenty of space for family dinners! 

AFTER

SOURCES

Cabinets | C&C Mill Works

Range | Ilve

Island Chandelier | West Elm

Barstools | Howse

Rug | Turkish Trunk

Cabinet Hardware Pulls |Build.com

Office

BEFORE

A little peek into another space we weren’t able to share on the episode (for time’s sake) is Rob and Angie’s new office / entertaining bar. I love the deep hue of this tile and the way the entire space feels like I’m stepping into an episode of “Mad Men.” It’s a very cool spot! It’s also at the end of my favorite hallway in the house – featuring two of my favorite pendant lights! I love how these lights look like a work of art and draw your eye down the hall. 

AFTER

SOURCES

Furniture & Art | Howse

Office Chandelier | West Elm

Hallway Lights | West Elm

Bar Tile | Ragno

Bar Faucet | Kohler 

Ice Maker & Wine Fridge | Metro Appliance 

Paint Color: Benjamin Moore Simply White

Main Bedroom and Bath

BEFORE

We took the side of the house where the three small bedrooms used to be and created a master suite with a gorgeous spa-like bathroom. In the bathroom, we installed floating oak cabinets that are cohesive with the kitchen. We added a double vanity, steam shower and a soaking tub. This is probably my favorite floor tile of all time and I love how it runs all the way up the wall to create visual interest. 

We also gave Angie and Rob a large, cozy bedroom and a giant walk-in closet. This is the closet of my dreams!

AFTER

SOURCES

Bedroom Furniture | Howse

Bedroom Lighting | Lulu and Georgia 

Bathroom Sconces | Lucent Light Shop

Bathroom Mirrors | CB2

Bath Fixtures | Kohler

Wall Tile | Wayfair 

Shower Tile | Lowe’s

Bath Vanity Hardware | Build.com

Closet Hardware | Build.com

Closet Rug | Turkish Trunk 

Backyard

BEFORE

When Dave and I first got a glimpse of the yard, we immediately agreed this was the most hideous yard we had ever seen. Ha! After clearing out all the tree parts and mud, Dave was able to salvage a lot of the wood, which he used to build a bench for the backyard and the surfboard we put in the game room. We had a container pool delivered and built a moisture shield composite deck all around. New patio furniture and a coffee table made by our concrete artisan friend, Jason, complete the backyard as an outdoor entertaining space. 

AFTER

SOURCES

Custom Bench | Dave Marrs

Lanterns | Howse

Sectional | Jack Wills Outdoor Living 

Decking | MoistureShield 

Smoker | Yoder 

Landscaping | Double J Landscaping LLC

New Spaces

Since we added a second floor to the house, this whole area is new. The metal handrail that Dave and Matt welded is an added touch that keeps with the modern flow of the house. I’m so glad the guys didn’t drop it! The boys each have their own rooms upstairs and a Jack-and-Jill bathroom they share. I think they were really happy with the comfy game room we added, complete with a handmade surfboard by Dave. One of the places where the Nelsons have lived is Hawaii. So, we thought the surfboard – along with the large aquarium – were a nice nod to their previous home.

Every one of the thousands of little design decisions and all of the long hours and hard work and stress over how we were going to make this one happen in time was absolutely, positively WORTH IT. This home has been full of laughter, glasses clinking, joyful chatter, and FAMILY since the memorable reveal day. We have celebrated multiple birthdays and the Super Bowl and Sunday dinners and spontaneous pizza nights here with family and it’s truly the most celebratory home. To be able to have my sister and brother-in-law and nephews just up the street is an absolute DREAM. We see each other every day and I pinch myself constantly that they really live here. I’m so, so grateful and I hope you enjoyed this tour of their beautiful forever home! 

SOURCES

Custom surfboard | Dave Marrs

Flooring | Heritage Hardwoods

Furniture & Art | Howse

Fan | Kichler