Midcentury Party House | Season 3

Written by Jenny Marrs on . Posted in .

This remodel for Fixer to Fabulous took us a few miles south of Bentonville to Springdale, Arkansas and to the home of Andy and Amy.

In her spare time over the last 12 years, Amy has completed several small DIY remodels. When she and Andy found a house in Springdale to live in long-term, she was confident they could tackle the renovation on their own. They quickly realized, however,  that they needed to outsource the extensive remodel work needed.

Over the years, some of the character in this unique house had been stripped away. The architecture was classic midcentury modern, and this creative couple wanted to keep as much of that original style as possible. They asked us to bring the house back to its original glory—back to its 1970s style. We combined the character of their 1970s home and their preference to stay true to the design, with a modern approach infused throughout. Along the way, we found some midcentury treasures at a local vintage shop, and really brought back the funk with renovation!

Exterior

BEFORE

This home’s dull brick and coral siding needed an overhaul. We stripped the exterior, and covered the home in sleek metal siding. To embrace the vibes of the mid-century time period, we painted the brick and replaced the garage doors with an updated style. Dave and his friend Derek built a set of front doors that may be my favorite to date – with sleek, vertical slats made out of a beautiful dark walnut.

The new modern style sharpened the home’s appearance and set the stage for the renovations inside.

AFTER

SOURCES

Exterior Light | Circa Lighting 

Custom Front Door | KLH Construction 

Flag | Allegiance Flag Supply 

Exterior Paint Color | F+B Off Black No.57

Entry

BEFORE

The entryway stairs offered a great moment to lean into the midcentury aesthetic. We began by removing a wall that bordered the stairs. In its place, we installed a floor-to-ceiling metal handrail that we painted white. This created a sharp appearance when entering through the front door, establishing the design while still opening the entry.

Amy and Andy wanted to keep this fireplace. We agreed with them that the fireplace works really well in the home, and in order to fit with the design, we made a small change with a big impact – we simply removed the traditional feeling mantle. 

The new, modern stair rail draws the eye up from the floor and acts as a great focal point inside the front door. To tie into the look of the handrail, Dave installed an entry bench complete with a slatted wall behind it. The mixture of materials worked really well for the home’s entryway appearance and made the whole space feel bigger.

AFTER

SOURCES

Rug | Turkish Trunk 

Built In | Dave Marrs

Dining Room

BEFORE

Our challenge with this house mostly involved making contemporary changes to improve functionality and space while staying true to the mid-century roots of the home and Amy and Andy’s preference for that style. 

With that in mind, we transformed this dining room from a space that had no character to a funky dining and entertaining area. The vintage stereo system Andy found was amazing and I loved being able incorporate it into the design by building it into the wall next to a funky and functional bar with a vintage pendant light above. We also enlarged the opening from the kitchen and kept continuity with the same stained concrete as the rest of the floor. 

This room went from being dark and under-utilized to being a gorgeous, unique space that will be filled with friends and family for years to come!

AFTER

SOURCES

Dining Light | Etsy

Furniture | Howse

Bar Hardware | Top Knobs 

Bar Light | 410 Vintage Market 

Wall Color | BM Simply White

Kitchen

During the walkthrough, Andy had pointed out the awkward design of their kitchen space (and we agreed!). We set out to open this room and improve the flow from it to the dining and living areas. We removed the peninsula and head-knocker cabinetry, turning the cramped kitchen into a large, functional space. New cabinets are painted black to contrast with new lower wood cabinets and add to the updated, sharp appearance. 

To replace the peninsula with an efficient work surface, we built a large kitchen island with a waterfall edge,  complete with a glass, terrazzo-style top made from recycled bottles and jars. A fun terrazzo backsplash added light and color and a creative vibe for these art-lovers!

Dave also built open shelving out of iron and glass (that I painted to look like brass rails) to give the kitchen extra character. Funky new lighting and lighter wall colors kept the design flow from the dining room and throughout the main floor. This kitchen is now strikingly beautiful and flows smoothly into the living room and dining room.

AFTER

SOURCES

Cabinet Knobs | Amazon

Cabinet Pulls | Emtek 

Countertops | Vetrazzo

Island Pendants | West Elm

Appliances | Metro 

Rug | Turkish Trunk 

Upper Cabinet Color | F+B Off Black No.57

Living Room

BEFORE

We quickly recognized the best feature in this room: high, vaulted ceilings that give the home height and the illusion of more space.

We painted the walls white to lighten up this living area and created cohesiveness among the divided rooms and the large brick fireplace near the entry. The stained concrete floors pulled together the entire first level with a modern touch. 

Dave built a GORGEOUS custom storage/television console made from white oak. With its horizontal slats, this 70s-style console became a sophisticated statement piece in this new living room and coordinated perfectly with the front door. When you walk in the front door, the console is directly in your line of sight so I wanted it to be a showpiece and it certainly is!

AFTER

SOURCES

Custom Furniture | Dave Marrs

Furniture & Art | Howse

Wall Color | BM Simply White

Pool House

BEFORE

This was a really unique kind of renovation to find in our area, one with a pool house on the property! Initially, we had major concerns about the structural integrity of the pool house because, over the years, trapped moisture had caused some of the rafters to deteriorate. After further inspection, we (thankfully!) found the plywood in good condition.

The structure still needed a lot of work. The interior walls are now covered in a commercial-grade PVC that will hold up to the humidity. We painted the exterior the same shade of black as the main house and installed an amazing new garage door that can be opened to give the pool house an outdoor feel in nice weather. We also resurfaced the whole inside of the pool, installed new tile and added a little bar area.

As a fun and funky element, I had my friend, Kim, paint a graphic mural on the wall. Leveled landscaping from the house created a safe path to the pool house, and a new deck on the side provides a space for guests. I’ve never been able to incorporate a disco ball into a renovation before and for that reason alone, this may be one of my favorite spaces to date! 🙂

AFTER

SOURCES

Mural | Kim Brown

Screen | 410 Vintage Market

Patio furniture | Jack Wills Outdoor Living

This was such a fun and creatively-rewarding project. I really love all of the one-of-a-kind features in this one: the hand-built front door, the steel handrail, the custom kitchen shelving, the gorgeous sideboard, the custom mural … each detail added to the eclectic, funky, yet sophisticated feel of this home. This project allowed us to be creative and do something really fun and different and we really loved working with Amy and Andy to create the home of their dreams! I mean, it’s not everyday you get to add a disco ball to a pool house!